Piedalīšanās Zemessardzes militārās tehnikas izstādē 2022.gada 10. novembrī.

10.novembrī  3. un 5. klases skolēni kopā ar klases audzinātājām Allu Kazačonoku un Miroslavu Jaunzemi, patriotisma nedēļas ietvaros, devās ekskursijā uz Daugavpils cietoksni. Pirms ekskursijas vēstures skolotājs Jānis Briedis sniedza skolēniem ieskatu par Latvijas Zemessardzi, kas palīdzēja bērniem labāk izprast  Zemessardzes būtību, tās darbības principus, valstisko nepieciešamību, un, protams, saasināja viņu interesi pašiem savām acīm visu to ieraudzīt.

 Izstādē apskatei bija piedāvāta ne tikai Zemessardzes militārā tehnika, bet arī dažāda veida ekipējumi un ieroči. Pats aizraujošākais moments, ka eksponātus var ne tikai apskatīt, bet arī drīkst ieročus ņemt rokās, ekipējumu pielaikot, bet auto tehnikā pat iekāpt un visu savām acīm redzēt no iekšpuses. Saistošs un interesants bija pašu zemessargu stāstījums par katru objektu. Jautājumi bira kā no pārpilnības raga un uz ikvienu tika sniegta visaptveroša un izsmeļoša atbilde.

Ne tikai zēniem, bet arī meitenēm iemirdzējās acis, ieraugot kvadraciklus, jo tiekot tādam mugurā, varēja iztēloties aizraujošu braucienu gan pa ceļiem, gan pa plašajām ārēm. Izrādās ka matemātika arī noder, kad jāizrēķina, cik tālam ceļam pietiks degvielas bākā.

Kur nu vēl īstie Zemessargu ieroči! Lai to paņemt rokās un paceltu, dažreiz nepietiek ar vienu skolēnspēku, jāsauc palīgos palīgspēki. Skolēnos radīja izbrīnu, kā ilgāku laiku vispār var panest tik smagu ieroci. Un ja vēl aiz muguras ir kādus 40 kg smaga mugursoma, rūšu kurvi aizsargā bruņu veste… vēl tās daudzās zināšanas un prasmes, lai izdzīvotu ekstremālos apstākļos: orientēšanās dabā, ugunskura iekuršana bez sērkociņiem utt. Tas liecina, ka  zemessargam jābūt ne vien savas zemes patriotam, bet arī labi fiziski sagatavotam, rūdītam saglabāt iekšējo mieru un rīcībspēju jebkurā dzīves situācijā.

Visu atpakaļceļu audzēkņi skaļi komentēja redzēto un piedzīvoto, bija stāvā sajūsmā par gūtajiem iespaidiem un atklāsmēm, pat uzmācīgais lietus apskates laikā it kā nebūtu apnicīgi traucējis.

Patiesi labāk vienreiz redzēt, nevis septiņreiz dzirdēt!

Par to īpašs paldies Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītājai Marinai Isupovas kundzei, jo ar viņas rūpēm un gādību varējām droši un ērti doties ekskursijā ar  autobusu.

Rakstu sagatavoja

Direktora vietniece audzināšanas darbā

Ilga Moisejenoka

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola