“VIDES DIENA” J.Raiņa Daugavpils 6.pamatskolā.

21.aprīlī notika dažādi pasākumi, kas saistīti ar “Vides dienu”.

Lai visas klases varētu piedalīties “Vides dienas” aktivitātēs, skolā tika organizēta projektu diena.

Pirmai klasei tēma bija “Par tīru pasauli!” Fotoattēlos var redzēt smaidošo pasaules attēlu un skumīgo. Ja kopā, soli pa solim, tiekties pēc zaļās pasaules noturēšanas, tad smaids būs vēl ilgus gadus. Ir labi, kad skolēni saprot atkritumu šķirosanas jēgu un zin, ka viss sākas no viņu darbiem. Te var redzēt foto ar dažādu krāsu miskastēm: plastmasai, stiklam, metālam, papīram un sadzīves atkritumiem.

                Otrā klase pārvērtās par dārzkopjiem. Viņu “Vides dienas” tēma bija “Dārzs manā klasē”. Šī aktivitāte ilgs vairākas nedēļas, jo skolēniem nāksies pētīt pupas sēklas pārvērtības. Sākumā skolēni aizpildīja dienasgrāmatu par pupas dzīves ciklu un izpildīja dažus uzdevumus tajā. Tad dziedāja dziesmiņu par Pupu. Un tikai tad ķērās pie zemes sagatavošanas un sēklas sēšanas.

Trešā klase brauca ciemos pie J.Raiņa Daugavpils 6.pamatskolas PII uz Kalkūniem. Kur aktīvi darbojās gan bērnudārza iekštelpās, gan ārā: sportoja, krāsoja, līmēja, seja, grieza, rotāja, klausījās, jautāja un paši atbildēja uz uzdotiem jautājumiem. Šo aktīvu darbu var redzēt spilgtajās fotogrāfijās!

                Ceturtā klase piedalījās aktivitātē “Plastika uzbrukums!”, ko piedāvāja Daugavpils Inovāciju centrs. Skolēniem bija uzdevums sadalīt priekšmetus pēc to sadalīšanās ilguma dabā, no 1.mēneša līdz pat 1000.gadiem. Kas būtu iedomājies, ka mūsu gumijas zābaki sadalās ilgāk par dažu cilvēku dzīves ilgumu – no 50 – 80 gadiem, bet  bērnu pampersi līdz pat 450 gadiem!

Cilvēki neaizdomājas par daudziem attēliem uz iepakojuma, ko tie apzīmē. Tā ceturtā klase uzzināja ko nozīmē tiījstūris ar ciparu iekšā. To viņi meklēja uz dažādiem iepakojumiem un pierakstīja iepakojuma nosaukumu. Laiks ritēja tik ātri, ka šo aktivitāti nācās turpināt jau Inovācijas centra ciemiņus pavadot.

                Piektā klase “Vides dienas” ietvaros apmeklēja SIA “Daugavpils ūdens” muzeju. Uzzināja par ūdens iekārtu vēsturi, attīstību un inovācijām. Uzzīnāja par ūdens attīrīšanas nepieciešamību un tā procesa sarežģītību. Skolēni varēja gan apskatīties muzeja izstādi, gan pataustīt dažāda materiāla veidotus eksponātus.

                Sestā, septītā un astotā klases veidoja plakātus – kolāžas un prezentēja tos darba dienas beigās.

6.klase darbojās par tēmu “Aizsargājamie dzīvnieki.” Stāstīja par to dzīvesvietām, skaitu un izdzīvošanas problēmām.

7.klase izskatīja vides aizsārņošanas problēmas “Dzīvo zaļi!” – NEMĒSLO! Stāstīja par cilvēku dzīves paradumiem un tās sekām saistībā gan ar dabu, gan ar dzīvniekiem, gan ar pašu dzīves problēmām.

8.klase izveidoja kolāžu par globalu problemu – vides piesārņojums – kas saistās ne tikai ar pasaules vissnetīrākām vietām, bet pašu mājas – Grīvas – vissnetīrakām vietām. Redzot fotogrāfiju, rodas jautājums: Tu gribi šeit peldēties? Tu gribi šeit dzīvot? Tu gribi šeit atpūsties? Tu gribi tā dzīvot tālāk?

Devīto klašu skolēni (9.a un 9.b klases) aktīvi piedalījās talkā. Viņi savāca netīrumus pa apvedceļu Grīvā, Dostojevska iela, Gulbju iela un Lielā iela. Maisi talkai atkritumu vākšanai tika pieteikti  un paņemti Daugavpils Komunālās saimniecības pārvaldē (Daugavpils pilsētas Talku koordinators Kaspars Laizāns).

                Redzot atkritumu daudzumu no pāris nelielām ielām, paliek skumīgi aizdomājoties par cilvēka tīšo dabas aizsārņojumu. Viena diena gadā – VIDES DIENA – Talkas diena – nevar attīrīt visu piesārņojumu, kas krājas par gadu!

                Liels paldies visiem, kas neatteica un nāca palīgā “Vides dienas” aktivitāšu organizēšanā!

Paldies pedagogiem, kas palīdzēja skolas Projektu dienas organizēšanā. Paldies par idejām, par problēmu aktualizēšanas iespējām un sasniegtiem redzamiem rezultātiem!

   Pa vienam mēs vieni, bet kopā – mēs spēks! Par tīru Latviju un Zaļu Zemi!

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola