Starptautiskā „paldies” diena

11.janvāris ir gada pats pieklājīgākais datums – šajā dienā atzīmē Starptautisko „paldies” diena. Šajā dienā būtu vēlams pateikt paldies tiem, kas atrodas jums blakus un visiem, kas jums daudz nozīmē.

 Šie svētki ir sākušies pēc ANO un UNESCO iniciatīvas. Pēc psihologu domām, cilvēki lieliski apzinās labas uzvedības nozīmi, to nepieciešamību ikdienas dzīvē, bet lielāko tiesu pateicība tiek pausta neaizdomājoties par tās jēgu. Tomēr pateicības vārdiem ir maģiska iedarbība, ar to palīdzību cilvēki dāvina prieku cits citam un pauž uzmanību, bez kuras nevar dzīvot neviens cilvēks.

Latviešu valodā „paldies” visticamāk ir cēlies no vārdu salikuma „palīdzi dievs”. Līdz ar to katru reizi sakot kādam paldies mēs līdz ar to vēlam viņam palīdzību no augstākiem spēkiem viņa gaitās.

Psihologi ir pārliecināti, ka pateicības vārdi ir mutiski glāsti un tie spēj nomierināt un sasildīt ar savu siltumu. Galvenais, lai paldies tiktu teikts no visas sirds. Un ne par velti kopš seniem laikiem tautās eksistē ticējums – nedrīkst teikt paldies tajā mirklī, kad esi dusmīgs.Un tas nav nejauši, ka sniedzot informāciju tūristiem par zemi, uz kuru tie dodas, ļoti bieži tiek norādīts vārds paldies, kas izrunāts pat ar akcentu tās valsts valodā, uz kuru tūrists ir aizbraucis, paātrina pakalpojumu sniegšanas ātrumu un uzlabo to kvalitāti.

Paldies dienas ietvaros skolā notika pilsētas psihologu organizēta akcija “Vēlos pateikt PALDIES”. Skolēniem un skolotājiem bija iespēja katrā stāvā paņemt lapiņu ar uzrakstītiem pateicības vārdiem un uzdavināt cilvēkam, kuram gribējas pateikt “Paldies”.

Sirsnīgs paldies visiem, kas iesaistījās šīs dienas aktualizēšanā un organizēšana.

PALDIES VISIEM SKOLĒNIEM, VECĀKIEM UN SKOLOTĀJIEM PAR SADARBĪBU!

 

Ar cieņu skolas psihologs Viktorija Bogdanova

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola