Abstrakcionisma māksla 7.klašu skolēnu izpratnē

    Piektdien, 28.janvārī, 7.klases skolēni vizuālas mākslas stundā veidoja abstrakcionisma stila darbus. Savos darbos skolēni varēja atklāt savas iekšējas izjūtas, attieksmi, noskaņojumu un tā brīža krāsu prioritātes – tādā veidā radot savu realitāti – caur mākslu, kas parāda skolēnu dziļākās būtības notis un zemapziņas nokrāsas neapzinātajā eksistences laukā. Stundas norises gaitā mēs apskatījām, izpētījām un iedziļinājāmies slavenu mākslinieku darbos, piemēram, Kazimira Maļeviča darbu “Melnais kvadrāts”, Vasilijs Kandinskis “Dzeltens, sarkans, zils”,Vasilija Kandinska darbs “Kompozīcija IV”, Pīta Mondriāna darbs “Kompozīcija II ar sarkanu, zilu, dzeltenu”, ka arī Marka Rotko dažādos muzeja ekspozīcijas darbus.

        Abstrakcionisms (no latīņu valodas “abstractio” – attālināšana, atvilkšana) ir modernistisks mākslas virziens, kam raksturīgs nevis konkrētu apkārtējās pasaules objektu attēlojums, bet gan daudzveidīgas dažādu krāsu laukumu un līniju kombinācijas.

Abstrakcionismā iespējams izšķirt 2 novirzienus: “abstrakto ekspresionismu” un “ģeometrisko abstrakcionismu”.

          Abstraktā ekspresionisma pamatlicējs ir Vasilijs Kandinskis. Abstraktais ekspresionisms tiecās vairot izteiksmīgumu, paust intensīvu pārdzīvojumu, tā pamatā bija liktas subjektīvas izjūtas un intuīcija.

          Ģeometriskais abstrakcionisms bija racionālāks un tiecās paust objektīvus principus. Tam raksturīga dažādu ģeometrisko formu, krāsu laukumu, taišņu un lauztu līniju kombinēšana.

          Paldies 7.klases skolēniem par aktīvu, radošu un pašvadītu stundas norisi. Man ir patiess prieks novērot mācību procesā skolēnus, kuri ar milzīgu prieku iesaistās radošajā darba procesā un rada savus mākslas darbus abstrakcionisma stilā. 

Informāciju sagatavoja:

vizuālās mākslas skolotāja

Natālija Mihailova

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola