Karjeras nedēļa

No 14. līdz 18. oktobrim 83 Latvijas pilsētās un novados norisinājās Karjeras nedēļa, kuru jau septīto gadu organizēja Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. Šī gada tēma – nākotnes profesijas un prasmes, kas būs nepieciešamas nākotnes darba tirgū. Karjeras nedēļas laikā Latvijas izglītības iestādēs notika dažādi ar profesiju iepazīšanu un izvēli saistīti pasākumi, radošās darbnīcas un diskusijas, kurās akcentēta mākslīgā intelekta un tehnoloģiju loma nākotnes profesijās.

 

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā jauniešiem ir iespēja iepazīt iespējamo nodarbošanos nākotnē, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un saņemt karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos.

 

Šogad Daugavpilī Karjeras nedēļa sākās 14.oktobrī ar spilgtu atklāšanas pasākumu “Nākotnes profesijas: Izaicinājumi un izvēle!” Daugavpils Inovāciju centrā. Pasākuma pirmajā daļā skolēniem bija iespēja tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, dažādu jomu speciālistiem -ķīmiķis, fiziķis, inženieris, fizioterapeits. Ar kuriem tika vizualizēta situācija par nākotnes profesiju pasauli, darba tirgu, tā attīstības tendencēm, klāt esošiem bija iespēja piedāvāt nākotnes profesijas nosaukumus.

 

Pasākuma otrā daļa bija iespēja vērot demonstrējumus un meistarklases, iepazīt un uzzināt, kādas zināšanas, prasmes nepieciešamas, lai darbotos kādā no profesionālajām jomām.

Pasākumā piedalījās 8.a klases skolēni Iļja Terentjevs, Savelijs Suvorovs un 9.a klases skolnieces

 

Nika Strazdiņa, Aļona Novicka, Jekaterina Aļeksejeva un Samanta Timermane.mPar aktīvo līdzdalību Samanta saņēma nelielu dāvanu.

Atklāšanas pasākums 15.oktobrī bija veltīts vidusskolēniem. 11.a un 12.a skolēni piedalījās diskusijā “Šodien sākas nākotne”. Diskusijas laikā moderatora Dināra Zāģera vadībā skolēniem bija iespēja iepazīties ar komunikācijas praktiķi Ivaru Svilānu. Pasākuma laikā skolēniem bija iespēja izzināt, kā sasniegt savus mērķus un veidot veiksmīgu karjeru nākotnes darba tirgū. Noskaidrot, kāda nozīme ikdienā būs tehnoloģijām, mākslīgajam intelektam un kāda – cilvēkam.

Karjeras nedēļas garumā no 14. līdz 18. oktobrim 1.-6. klases skolēniem tika piedāvāts izdomāt un izveidot nākotnes profesiju vai profesijas pārstāvi un uzzīmēt tos. Sadarbībā ar vizuālās mākslas skolotāju Aļonu Stūraine 3. stāva foajē, tiek rīkota skolēnu darbu izstāde.

Karjeras nedēļas ietvaros Fotomākslas pulciņa dalībniekiem bija iespēja tikties ar Martu Bižāni, lai sniegtu atbildi uz jautājumu – fotogrāfs, stilists un modele – vai tās ir nākotnes profesijas? Tikšanās ir pārcelta uz š.g. 7..novembri.

16.oktobrī 8.a klases skolēni kopā ar klases audzinātāju piedalījās mācību ekskursijā uz uzņēmumu “Daugavpils siltumtīkli’’. Ekskursijas laikā skolēni ieguva informāciju par to, kā notiek siltumenerģijas ražošana, pārvalde, sadale un realizācija no koģenerācijas stacijām. Uzzināja arī par elektriķa, enerģētiķa un inženiera profesiju.

Piektdien,18.oktobrī, 12.a klases audzināšanas stundu apmeklēja organizācijas ”Dream Foundation” pārstāve, kas sniedza informāciju par studijām ārzemēs. Sarunas laikā topošiem absolventiem tika paskaidroti mīti par studijām ārzemēs.

18.oktobrī, Karjeras nedēļas nogalē, 5. klases skolēni devās mācību ekskursijā uz šokolādes muzeju “Laima”. Mācību ekskursijā skolēni iepazinās ar muzeja vēsturi, iepazina “Laimas” saldumu ražošanas procesu, uzzināja kādu produkciju ražo un ražoja agrāk, iepazinās arī ar šokolādes tapšanas procesu no kakao pupiņām līdz šokolādei, uzzināja, uz kurām vietām ir eksportēta saražotā produkcija.

 

Meistarklasē   skolēni   varēja   iejusties   konditora   profesijā,   apģērbjot    specializēto apģērbu, pagatavot pašu izdomātus konfekšu veidus, iesaiņot tos kastītē, veidot šokolādes iesaiņojamā papīra dizainu, kā arī pārliecināties, vai šis varētu būt nākotnes karjeras ceļš.

Vēlamies pateikties visām iestādēm un uzņēmumiem par Karjeras nedēļas atbalstu pilsētā, mūsu skolas skolotājiem, klases audzinātājiem, kas realizēja iecerēto, pateicamies arī vecākiem, kas atbalstīja, palīdzēja vadīt ekskursijas un piedāvāja arī savas idejas un uzņēmēju kontaktus.

 

Informāciju sagatavoja:

 

pedagogs-karjeras konsultants

 

Tatjana Jakimoviča

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola