Karjeras nedēļa

Karjeras nedēļu jau astoto gadu organizē Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) sadarbībā ar Latvijas pašvaldībām. 2020. gadā Karjeras nedēļa notiek no 26. līdz 30. oktobrim. Lielākā daļa pasākumu reģionos un skolās šogad notiek attālināti un tiešraidēs, tostarp diskusijas vecākiem un jauniešiem, kuras pēc to norises varēs vērot arī ierakstā.

Karjeras nedēļa ir ikgadējs pasākumu cikls, kura laikā jauniešiem ir iespēja iepazīt un plānot savu nākotnes nodarbošanos, tikties ar dažādu profesiju pārstāvjiem, apmeklēt uzņēmumus un karjeras konsultācijas. Jaunieši var piedalīties dažādās diskusijās, radošajās darbnīcās, konkursos un citos izglītojošos pasākumos. Karjeras nedēļa šogad ir veltīta karjeras lēmuma pieņemšanas procesam, izmantojot profesijas izvēlei pieejamos resursus, ieklausoties skolotāju, karjeras konsultantu, ģimenes locekļu, darba devēju, draugu un sabiedrībā zināmu jauniešu pieredzē.​

 Karjeras nedēļas 2020 sauklis “Klau! Sadzirdi un liec aiz auss!

Karjeras nedēļas ietvaros skolēni piedalījās aktivitātēs no Daugavpils Būvniecības tehnikuma. 1.- 3.klasē piedalījās aktivitātē “Iepazīsti profesiju”. Skolēni noskatījās  multfilmu “Trīs sivēntiņi”, ka arī veic dažādus uzdevumus. 3. klases skolēni piedalījās Daugavpils Būvniecības tehnikuma  organizētajā konkursā. Skolēni zīmēja zīmējumus par tēmu “Kādu māju būvētu tu?”

5.- 6. klases skolēni piedalījās spēlē “Profesiju Parāde”. Skolēni noskatījās un pārrunāja prezentācijas saturu. Skolēni bija sadalīti grupās, katra grupa pievienoja izdotas kartiņas pie noteiktas profesijas ar tās apraksta.

7.-12. klases skolēni piedalījās viktorīnā “Liec aiz auss”. Skolēni noskatījās filmu par Daugavpils Būvniecības tehnikumu un aizpildīja anketu. Skolēni aizpildīja anketu gan Zoom tiešsaistē, gan savās mājās individuāli.

7. klases skolēni piedalījās Spēle-viktorīna “Klau! Parunāsim par profesijām!” Skolēni iepazīstinājās ar dažādām profesijām.

8.-12. klases skolēnu vecākiem bija iespēja piedalīties  tiešsaistes pasākumā facebook “Karjeras lēmums. Kā virzīt? Kā atbalstīt?” Pasākuma laika izskatīja aktuālus jautājumus:

🎓 Cik lielā mērā vecāki var ietekmēt savu bērnu karjeras izvēli?

🎓 Kā var palīdzēt vecāki un skolotāji?

🎓 Kas raksturo jaunāko paaudzi – kādas ir viņu vērtības, autoritātes un kā viņi pieņem lēmumu par savas karjeras izvēli?

🎓 Kā praktiski veikt personības pašnovērtējumu, identificējot stiprās un vājās puses, talantus, emocionālo inteliģenci?

 

12. klases skolēni Karjeras nedēļas laikā bija aicināti pievienoties Latgales Centrālās bibliotēkas filiāles Gaismas bibliotēkas īpaši izveidotai atvērtai Facebook grupai – “Satiec profesionāli digitālajā vidē!”. Skolēniem bija iespēja saņemt informatīvo atbalstu un atbildes uz interesējošiem jautājumiem, elektroniski sazinoties ar kādu no septiņiem profesijas pārstāvjiem.

Karjeras nedēļas ietvaros 12. klases skolēniem tiek piedāvāts noskatīties VIAA izgatavotas animācijas filmas.

Animācija: Jaunieša saruna ar vecākiem https://www.youtube.com/watch?v=OvBVHWDDIkU
Animācija: Dēls vēlas apgūt profesiju https://www.youtube.com/watch?v=M6VQS1LO2as
Animācija: Vecāki virza meitu medicīnā https://www.youtube.com/watch?v=zzh25VRmgog

 

J. Raiņa 6.vidusskolas 4.klases skolēni kopā ar Pārdaugavas bibliotēku noskaidroja atbildes uz jautājumu- Kāpēc bibliotēka ir tā vieta, kura vieno visas profesijas?

Bet ar bibliotēkas individuālajiem lasītājiem veica uzdevumus, kas bija saistīti ar profesijas izpēti un iepazīšanu.

Pasākumi tika rīkoti, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus un izstrādāto sanitāro normu.

2.-7. klases skolēni karjeras nedēļas ietvaros zīmēja “Skanošās profesijas”. Sadarbībā ar vizuālās mākslas skolotāju Natāliju Mihailova 3. stāva foajē, tiek rīkota skolēnu darbu izstāde.

 

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola