Skolu bibliotēku projekts “Baltu valstu literatūras nedēļa (diena)” 26.-30.03.2018.

Lietuvas bibliotekāri jau otro gadu rīko Latvijas un Lietuvas skolu bibliotēku projektu “Baltu valstu literatūras nedēļa (diena)”. Projekta mērķis ir popularizēt lasīšanu, radniecīgu tautu – Lietuvas un Latvijas – literatūru, kultūru, starpkultūru sakarus, sadarbību un uzlabot skolēnu lasītprasmi. Projekta organizatori: Jonavas rajona skolu bibliotekāru metodiskā apvienība. Projekta norise: no 26. līdz 30. martam. Šajā nedēļā Lietuvas skolas un skolu bibliotēkas tika aicinātas organizēt pasākumus, kas veltīti Latvijai, tās literatūrai, kultūrai, vēsturei, savukārt Latvijas skolas un skolu bibliotēkas – pasākumus, kas veltīti Lietuvas kultūrai, literatūrai un vēsturei.

J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolas bibliotēka pirmoreiz piedalījās šajā projektā. Tika novadīti vairāki pasākumi, kas veltīti Lietuvas kultūrai, literatūrai, ģeogrāfijai, vēsturei.

6.a un 8.a klases skolēniem bija ļoti interesanti spēlēt galda erudīcijas spēli “Ko tu zini par Lietuvu?”. To izmantoja arī ģeogrāfijas stundas laikā. Spēli sagatavoja trīs 10.a klases skolnieces un skolas bibliotekāre.

5.a klases skolēni veica pētījumu un meklēja, kas ir kopīgs un atšķirīgs Latvijai un Lietuvai.

Skolēni lasīja lietuviešu tautas pasakas ar negaidītu sižetu. 5.a klases skolēnu grupa ar aizrautību izmantoja iespēju izspēlēt pasakas “Vējš un lietus” un “Kā vilks ar suni draudzējās” savas klases priekšā. 6.a klases skolēni grupās lasīja citas lietuviešu pasakas un zīmēja to saturu. Tad visi draudzīgi minējā katras pasakas sižetu.

Projekta pēdējā mācību diena Latvijā bija Zaļā Ceturtdiena. Šajā dienā skolas bibliotēkā starpbrīžos skolēni varēja iepazīties ar Lieldienu svinēšanas tradīcijām Latvijā un Lietuvā. Skolēni veidoja svētku rotājumus un pat mēģināja izveidot tradicionālās Lietuvas sauso augu kompozīcijas – verbas.

 

Informāciju sagatavoja bibliotekāre T.Jevstafjeva-Aksjuta

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola