Skolas ēkā atvērts TOY spēļu centrs-bibliotēka

J.Raiņa Daugavpils 6.vidusskolā darbojas TIY spēļu centrs-bibliotēka. Tas ir efektīvs līdzeklis vietējā sabiedrībā balstītu agrās bērnības izglītības un aprūpes iniciatīvu veidošanai.

Tas veidots starptautiskajā projektā “TOY metodes iekļaušanai”, sadarbojoties Daugavpils pilsētas domei, Izglītības pārvaldei un sabiedriskā labuma organizācijai „Izglītības iniciatīvu centrs (IIC)”. Tas ir Latvijā otrais šāda veida centrs. Līdzīgas Rotaļlietu bibliotēkas izveidotas arī Beļģijā, Horvātijā, Ungārijā, Itālijā, Slovākijā un Slovēnijā.

Veidojot „rotaļtēku”, padomāts par dažāda vecuma apmeklētājiem, kuriem var būt pilnīgi atšķirīgas gaumes.  Svarīgs kritērijs ir arī rotaļlietu izturība, lai tās varētu kalpot vairākus gadus. Bibliotēka ir atvērta jebkuram: šeit var nākt un spēlēt kopā ar draugiem vai  ģimeni.

Spēles paredzētas arī līdzņemšanai. Noformējot bibliotēkas apmeklētāja karti, pieaugušie lietotāji, kas sasnieguši 18 gadu vecumu, pilnīgi bez maksas var paņemt spēli uz mājām uz veselu nedēļu. Vienīgais nosacījums – pret tām jāizturas atbildīgi un saudzīgi. Jāņem vērā arī tas, ka pirmajā vizītē notiek iepazīšanās ar bibliotēkas noteikumiem, un paņemt spēli varēs, kad ieradīsieties atkārtoti.

TOY spēļu centri-bibliotēkas ir drošas agrās bērnības izglītības un aprūpes vietas, kur tiek veidotas draudzīgas attiecības starp bērniem un ģimenēm no dažādām vidēm, kur:

  • bērni var aizņemties rotaļlietas un izglītojošus materiālus un nest tos mājās;
  • bērni un visu vecumu pieaugušie tiek aicināti un iesaistīti kopīgās aktīvās spēļu darbībās;
  • ģimenes un citi sabiedrības locekļi tiek neformāli izglītoti par bērnu audzināšanu, veselību, mācīšanos un attīstību.

Iniciatīvas mērķis ir paplašināt „TOY metodes iekļaušanai” pieejas izmantošanu, padarot to pieejamu plašākam pakalpojuma saņēmēju lokam, īpaši domājot par grūti sasniedzamiem maziem bērniem, piemēram, migrantu un etnisko minoritāšu bērniem.

Projekta partneri: 8 valstu organizācijas, vadošais partneris – International Child Development Initiatives (Nīderlande).

Projekta īstenotājs Latvijā: Izglītības iniciatīvu centrs, direktore Daiga Zaķe, Dr.paed.

Projekta norises laiks: 2019. – 2020. gads

Projekta Sadarbības partneris un līdzfinansētājs – Daugavpils pilsētas Izglītības pārvalde.

Video par centra atklāšanu var noskatīties šeit:

https://www.daugavpils.lv/pilseta/par-daugavpili/pilsetas-zinas/daugavpili-durvis-verusi-pirma-rotallietu-biblioteka

Copyright © 2024 J. Raiņa Daugavpils 6. pamatskola